Impactmeting & evaluatie

Organisaties en overheden nemen dagelijks strategische en operationele (investerings)beslissingen die een voetafdruk in onze economie en samenleving als geheel achterlaten. Het is belangrijk om periodiek een beoordeling te maken van de resultaten en de impact die dergelijke acties hebben gegenereerd.impact

IDEA Consult heeft een jarenlange ervaring bij de ondersteuning van klanten bij de evaluatie van de prestaties en impact van hun beslissingen, investeringen, operaties of projecten.

Wij hebben tal van onafhankelijke evaluaties uitgevoerd, variërend van ex-ante evaluaties (met de nadruk op goed beleid of programmaontwerp), tot tussentijdse evaluaties en ex-post evaluaties (waarbij leren en motiveren centraal staan). Tegelijkertijd ondersteunen wij klanten bij het ontwikkelen van impactgerichte strategieën en monitoringsystemen (ex-ante) en bij het beoordelen van prestaties en impact (ex post).

IDEA Consult heeft in de loop der jaren een solide methodiek ontwikkeld voor het berekenen van de (directe, indirecte en geïnduceerde) economische impact van investeringen, projecten of organisaties en hun financieel rendement voor de overheid(en). Door dit economische impactmodel te combineren met andere methodologische instrumenten zijn we bovendien goed uitgerust om een multidimensionale impact assessment uit te voeren (met inbegrip van bijvoorbeeld wetenschappelijke, katalytische, sociale of milieu-impact).

Als onderdeel van de impact- en evaluatiewerkzaamheden heeft IDEA Consult veel ervaring met het ontwikkelen van indicatoren en het ontwerpen van monitoringsystemen. Goede KPI's (Key Performance Indicators) en monitoringsystemen geven een betrouwbaar beeld van de mate waarin de doelstellingen worden gehaald, de inspanningen kosteneffectief zijn, enz.

Lees meer over onze aanpak in onze impact-brochure.

Assortiment van diensten:

  • Economische en multidimensionale effectbeoordeling
  • Ontwikkeling van interventielogica en impactwaardeketen
  • Project-, programma- en instellingsbeoordeling
  • Evaluatie van beleidsmaatregelen
  • Organisatorische audit
  • Ontwikkeling van monitoring- en indicatorsystemen

Referentieprojecten